„Стара история или Болните души“

-2 –

Имаме ли някаква представа докъде ще я докараме? Това е явление, открит акт на варварщина. Ние нямахме думи за великите българи, защото неизразимо е и не подлежи да думите величието непостижимо, но не знаехме това и не признахме си, а натикахме великите българи в мерзките си словца, нарекохме ги до един далновидни политици, с наивни и безпросветни сърца уж по- високо ги въздигахме, а обругавахме и сгазвахме в калта. И стана тъй, защото една свещена дума има вече, почитана от всички – “ политика“, на нея носим дарове и кланяме се доземи, „бизнес“ е нейното светилище, а жрецът е „прогрес“. Такава е същността на новата световна езическа религия, подплатена с култове и свещенодействия, с жертвоприношения и идоли. Ние питаме – има ли място за  Христос в свят, където парица е царица , а пазар е цар? Великите българи ни бяха като олтар. Дариха кръвта си за вечността на рода си. Кому да се помолим да просветли умовете?Гоним отново тогова, който изкупи греховете. Дедите ни се обърнаха в гробовете си, а живите приживе си издигнаха паметници и никой не се отказа от бюста си , и никой не рече – не кощунствайте, не сквернете. Така ние, българите, доверчиво се вписахме във всемирния ад. Без да премислят, без да претеглят , без да преценят и други  в света на опашка пред ада се редят. И защо ли – защото това е  успешен световен телевизионен формат.
Но в България силно се прояви абсурдът. Сравнихме се, както е прието  да се прави днес, с други такива позорни класации и се оказа, че българите са оказали за учудване сравнително здрави корени, в десятката – колко е грозно да се рече – един жив не влезе. Но за наш срам мнозина живи идоли изпревариха Светия Иван Сега да се кичим ли със световна слава в хор или и ние се изцапахме с позор? Дълбокопагубна, цялостна,всесветска безкритичност и тотална липса на живи личности.

-3 –

Дяволът си няма работа да ни дърпа и да ни разчеква по света до пълния упадък на нравите. Нямаме си бог, но си имаме дявол. И ето – лекомислието ни няма край. Откъде духът  човешки да почерпи вдъхновение? Само в духа си човек все още може да изнамери, да се докосне, да открие частица от тайната на божественото откровение. Опустошихме и опоскахме природата божия, там не ще найдем спасение. Но ето – лекомислието ни няма край. От телеса и голотии ни е дошло до шия. Не омръзнахме ли вече достатъчно на себе си, хора ли сме, люде и человеци? С голотии духа не ще заситим ние – колко е грозно да се напише, колко е грозно да се рече, ще има ли очи някой тази истина да отрече.

-4 –

Много съвършени идеологии и обществени строеве имахме, докато рухнаха с трясък в целия си блясък. „Демокрация“ е само името на робовладелския строй, но с Конституция, а основна институция са икономическите механизми. Цар е пазар. И се задейства жрецът прогрес – пратете един SMS и ще видим кое се продава и кое се купува , включително и в културата.Глас народен – глас божи в демокрациите на нациите. Въздух под налягане е това речево разтягане.

-5 –

Хаотични сме , Любиша, в писането, както хаотичен е този свят. Братя ли сме с теб, братко, бъди ми брат. Усетих страха си като приклекнал мрак, заканителен, неизбежен … пак.

Advertisements

About liubischazdravkovich

Здравейте хора от цял свят!Написах малка книжка и реших да я разпространя в интернет.Публикувах я в сайта bereket21vek.wordpress.com В нея и в коментарите си излагам своите мисли и идеи. Търся съмишленици. Владея малко руски език и съм много слаба на компютъра. Любиша е писателски псевдоним.Казвам се Красимира Данкова. Пианистка съм, преподавам на деца и корепетирам на хор. Повече информация бих дала на приятели в facebook или на адрес krasi_dankova@abv.bg
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

С най - голяма благодарност към вас за оказаната помощ! Много моля информирайте ме как да поддържам блога си и достъпа до него без грешки и ненужни ограничения. Признавам пред себе си , че съм доста слаб блогер. Много ме затруднява преводът от английски, може ли помощта да ми се предоставя както сега на български език. С много голяма благодарност за вниманието към мен. пожелавам ви успех. Ако трябва още информация да ви кажа моля пишете ми. Сигурна съм , че мислите най- доброто за всички блогъри. Благодаря от сърце! Ако нещо не съм попълнила в празните полета по- горе моля да ме информирате , за да бъде всичко точно. До скоро!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s